Handla

Hantverksmässigt snus på ett modernt sätt

→ Boka fabriksbesök

Så här går tillverkningen till

Vi på Gotlandssnus eftersträvar alltid att tillverka produkter av högsta kvalitet och råvarorna vi använder är av bästa sort. Hantverket tillsammans med den senaste tekniken ger en gotländskt premiumprodukt att vara stolt över. Idag sker all tillverkning i fabriken i Roma på Gotland där vi även har vårt kontor.

1. Tobaksrivning

Tobaken levereras i stora wellpappkartonger som vi förvarar i kontrollerad miljö med rätt luftfuktighet och temperatur. Tobaken matas in för hand i en kvarn där den rivs och mals. Den malda tobaken åker därefter genom en sikt där den delas upp i olika fraktioner som tas ut till snus enligt specifikt recept.

Spade som ligger på en hög av tobak

2. Pastörisering

Idén med pastörisering är att sterilisera snusmassan samt att vi får en låg halt av TSNA. Processen startar med att vi värmer upp tobaksblandningen med vatten och salt. Sedan värmebehandlas massan under en viss tid och därefter adderas ingredienser som natriumkarbonat (ökar ph-värdet) och aromer som ger lukt och smak.

När massan är färdig och alla mätvärden godkända tömmer vi det i tunnor som försluts med lufttätt lock. Tunnorna förvaras i kylrum tills snuset är klart för paketering.

Bild på snus i tillverkningsstadiet

3. Paketering

Snusmassan doseras i rätt mängd som sedan skjuts ner med lufttryck i ett nonwowenpapper (samma papper som används till te). Portionerna mäts upp genom en portionsräknare och hamnar sedan med rätt antal i en dosa.

Därefter sätts två olika lock på och produkten är nu försluten och utesluten från kontaminering. Dosan åker sedan genom en metalldetektor och vågstation där den noga kontrolleras.

Vid nästa steg får dosan sin banderoll, topp- och bottenetikett. Därefter fördelas dosorna i stockar som plastas och packas i kartonger.

Bild på etikett-maskinen i Gotlandssnus fabrik

4. Kylförvaring

Alla färdigpackade produkter förvaras i kylrum (4-8 grader) tills det är dags för leverans direkt till kund. Kylförvaringen är viktig för att snuset ska mogna och behålla sin karakteristiska arom och smak.

Qvitt-dosor i en kartong

Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Besök fabriken

Vi erbjuder fabriksvisningar där ni får möjlighet att se hela Gotlandssnus anläggning i Roma. Under besöket kommer vi att berätta om hela tillverkningsprocessen – från tobaksplanta till färdig produkt. Varje fabriksvisning har plats för max 10 besökare, till en kostnad av 200 kr/person (inkl moms). Betalning sker via fakturering och förhandsbokning krävs för att vi skall kunna ta emot er.

Under sommaren 2023 har vi stängt för fabriksbesök, du är varmt välkommen att kontakta oss för att boka in besök till hösten 2023. 

När vi öppnar upp för besök på nytt kommer vi att kontakta dig med mer information.

För bokning av besök på fabriken så kontaktar du oss via mailadressen nedan:  Jonathan.andersson@gotlandssnus.se

Vill du bli en del av ett växande Gotlandssnus?

➝ Lämna in din spontanansökan

Våra varumärken

Jakobssons logotyp
Swave logotyp
Qvitt logotyp

Handla våra produkter