Från köket till finrummet – En affärsresa i snus
Apr 4, 2023

Jakobsson Glögg & Kanel släppt för året!

När Gotlandssnus i början av 00-talet skulle lansera sina produkter så var det svårt att få ut dosorna i butik. Handlarna svarade ofta med att det var så många dosor redan nu ute handeln så de flesta ville avvakta. Gotlandssnus ville inte avvakta med att få ut sina dosor men förstod att det krävdes något speciellt för att få handlarna att ta in produkterna – vi behöver en produkt som agerar dörröppnare hos butikerna.

Gotlandssnus tog därför chansen att skapa en produkt som smakade Glögg Kanel och som kunde associeras till julen. Utifrån starka jultraditioner i Sverige hoppades Gotlandssnus på att detta kunde bli bolagets ”dörröppnare”.

Men det var inte helt enkelt att få till smaken som testades flera gånger i fabriken med flera olika aromer. Den som till slut passade bäst blev Apotekets Tinktur-arom för glögg. Denna lilla flaska kunde bara köpas i flaskor som rymde 25 ml vilket gjorde att en jakt startade på att beställa så många man kunde för att få ihop till den batch av tobaksmassa som väntade i fabriken. Det blev oerhört många flaskor som köptes för att få till den rätta smaken man ville ha. Idag har Gotlandssnus tagit fram en egen arom för produkten och behöver inte köpa den hos apoteket som än idag säljer Tinktur-aromer i 25 ml flaskor.

Nytt försök ute i handeln och här presenterades Jakobssons Glögg Kanel. Nu var det andra svar som Gotlandssnus fick.
– Ja, vi provar gärna denna julprodukt – som blev en succé och precis den dörröppnare som bolaget hade önskat. Till de tidigare åren så gjordes en tillverkning av dessa produkter som renderade i några tusen dosor. Det mesta gick åt första julen som produkten lanserades och det var många som ville göra återköp av Glögg Kanel men det gick inte. Det är jul en gång om året och då får man avnjuta denna dörröppnande produkt och så är det än idag.

Henrik Jakobsson (grundare av Gotlandssnus) berättar att dom första året produkten lanserades endast hade åtta lådor kvar av produkten veckan innan jul. Henrik tog då sin bil och åkte in till Visbys centrum och ställde sig där för att försöka sälja de sista lådorna och det gick bra. När mörkret hade fallit denna dag så hade Henrik endast 2 lådor Jakobssons Glögg Kanel kvar och han var mycket nöjd med dagen trots att allt inte hade gått åt. Precis när han hämtade bilen och körde in i centrum för att plocka ner försäljningsbordet så kom det också in en polisbil i centrum. Henrik blev riktigt nervös då man inte fick ha bilar i centrum och polisbilen svängde in där Henrik stod.

- Jag skall alldeles strax flytta bilen jag skall bara packa på de sista grejerna.

Polisen svarade lugnt att det inte var någon brådska med att flytta bilen. Polismannen fortsatte.

– Varför jag är här är för att jag undrar om du har några Jakobssons Glögg & Kanel-dosor kvar.

Polismannen köpte några stockar och strax därefter dök det upp en ny kund som köpte det sista Henrik hade och det blev återigen en fin jul på Gotland.

Här kan du köpa Jakobsson Glögg & Kanel