Handla

Vi tänker bli det största industriföretaget på ön

En modern industri med känsla

Vi på Gotlandssnus eftersträvar alltid att tillverka produkter av högsta kvalitet och råvarorna vi använder är av bästa sort. Hantverket tillsammans med den senaste tekniken ger en gotländskt premiumprodukt att vara stolt över. Idag sker all tillverkning i fabriken i Roma på Gotland där vi även har vårt kontor.

Allt började vid köksbordet

När Henrik Jakobsson för över 20 år sedan startade Gotlandssnus hemma i köket trodde han stenhårt på idén att tillverka ett eget högkvalitativt snus. Det tog tid att få igång försäljningen, men efter några år hade de tillräckligt med kunder för att ha råd att bygga en fabrik i Roma, mitt på Gotland.

"Swedish Match var ju stolta över att vissa varumärken funnits i hundra år och fortfarande sålde bra. Jag var inte lika imponerad. Människan vill se förändringar, innovationer och utveckling. Jag bestämde mig för att skapa ett snus som inte bara gav nikotin utan också en upplevelse. Jag skulle satsa på ett smaksatt premiumsnus från Gotland, säger Henrik Jakobsson, Vice VD på Gotlandssnus."

När företaget skulle börja exportera snus 2007 kände Henrik Jakobsson att det verkligen började ta fart. Snusmärket Gotlandssnus byttes då ut mot namnet Jakobssons. Ett typiskt svenskt namn med mycket snushistoria i ryggen och erfarenheter från hela fyra generationers snusande. Henriks farfar är ett klockrent exempel.

"Min farfar Gunnar Jakobsson pratade mycket om snus och hade sina egna idéer att få till sitt snus, säger Henrik."

Tidningsurklipp om Gotlandssnus

Idéer, influenser och smaker

Vi tittar väldigt mycket på framtida trender och vad det är som händer på marknaden inom andra livsmedel. Vi experimenterar med många olika smaker och det gäller att våga misslyckas. Våra limiterade utgåvor som vi släpper några gånger om året kallar vi "Factory Batch". Vad är det som kan sticka ut och vad kan harmonisera med tobak, tobaksfria eller nikotin- och tobaksfria portioner beror helt på. Efter att vi känner att vi har något unikt genomför vi interntest, där en stor personalgrupp får avgöra de sista detaljerna och utföra finslipningen innan lansering.

Det viktiga är inte smaken på snuset

Henrik själv testar olika sorters smaker hela tiden och ser det som en stor förmån att få göra detta varje dag. När det inte är nya smakkombinationer som testas är det en av Jakobssons storsäljare som är basen i Henriks snusande – melonsnuset.

"Det viktiga är inte smaken utan att produkten i sig ska addera en upplevelse. Men i de flesta fall handlar det just om att addera en smak för att skapa något unikt" säger Henrik.

Utomlands går det också bra för Jakobsson’s, trots att just många av smakerna är ganska unika för Sverige. Varje år hittar de något nytt land att sälja deras produkter i och Henrik upplever att fler och fler länder förstår att det svenska snuset har stora hälsofördelar i jämförelse med röktobak.

"Tyvärr finns det stor lobbying och missförstånd som motarbetar fördelarna med snuset, men som stor optimist tror jag att detta kommer förändras över tiden" påpekar Henrik.

Mätning av snusinnehåll med en maskin

Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Vill du bli en del av ett växande Gotlandssnus?

→ Lämna in din spontanansökan

Våra varumärken

Jakobssons logotyp
Swave logotyp
Qvitt logotyp

Har du en egen smakide?

→ Tipsa oss

Handla våra produkter