Qvitt Logotyp

Success Stories

Prova Qvitt

Efter 45 år med snus – nu slutar Christian

Christian Brandt har snusat i hela sitt liv. Men nu har han bestämt sig. Under januari kan du följa hans väg mot ett snusfritt liv här. Läs hans blogg och låt dig inspireras till att börja ‘qvittra’ du också.

Vår nästa bloggare, Christian Brandt, är 54 år och har varit beroende av snus de senaste 45 åren. Han har gjort några halvdana försök att sluta snusa med hjälp av English Breakfast Tea, toapapper, pinnar, tygbitar, kottar och stenar som stoppats in under läppen, allt för att försöka ersätta en känsla av tomrum som uppstått i samband med tidigare försök att bli snusfri.

Christian har nu hittat det optimala nikotinfria snuset genom Qvitt Salmiak. “Ja, jag gillar verkligen salmiaksmaken”, säger han och håller sedan ett utlägg om liknelsen mot vanligt snus.

På fritiden är Christian en långlöpare och han springer gärna länge och långt. Han bor i Visby och arbetar inom Region Gotland med arbetsmarknadsfrågor. Christian har dessutom varit egen företagare och har bland annat startat upp Proffice på Gotland och LB Karriär. Han har två vuxna barn som bor i Skåne och sambon heter Pia.

Den 31 december börjar han ‘Qvittra’ på heltid – han tänker inte avge några nyårslöften utan han kommer att hålla sig till 12-stegsprogrammet och ta en dag i taget! Följ hans väg mot ett snusfritt liv här på qvitt.nu.

100 dagar snusfri!
18 april

qvitt

100 dagar snusfri och kan inte låta bli att sträcka på mig. Tycker att det gått över förväntan, även om det vid några tillfällen sköljt över mig som en våg, ett kraftigt sug, en längtan efter att få greppa en snusdosa med lössnus, med pekfingret och tummen trycka ihop lössnuset mot kanten av dosan, forma en trekant och därefter föra upp den under läppen och känna hur värmen ökar och en suck av lättnad kommer över mina läppar efter en omedelbar behovstillfredsställelse. Det är exakt då; jag vid ett flertal tidigare uppehåll börjat snusa. Jag kan också dra mig till minnes hur jag vid några tillfällen fört in snusen under läppen och sucken av behovstillfredsställelse följts av ett glädjerus och tårar börjat rinna längs med kinden. Ja, jag ler för mig själv och sträcker på mig å tänker på hur jag kan välja att mata mina tankar; jag vet ju att suget går över och jag kan välja hur jag skall agera på mina tankar, antingen fullföljer jag tanken eller också avleder jag genom att t ex stoppa in en Qvitt eller också ger jag mig ut på en långtur löpning som sedan ett år tillbaka har hunnit bli över 100 mil.

//Christian

Dag 33- Sista bloggdagen!
Måndag 1 februari

Så där ja! – 33 dagar utan snus och perioden av bloggande är slut för denna period. En summering och reflektion kring min första månad utan snus är att det faktiskt gått bättre än vad jag trodde. Jag kan summera att motivering och tankekedjor är en av nycklarna till att sluta med beroendet. En annan tanke som infinner sig är vikten av att ta en dag i taget, dvs inte mata hjärnan med negativa tankar som; “tänk jag skall aldrig mer kunna ta en snus, eller cigg, eller drink eller godis”. Knepet ligger i att mata hjärnan med att “idag fattar jag beslutet att inte använda eller bruka”. Sedan står jag fast vid det beslutet. Dagar blir till veckor och veckor blir till månader. För visst är det säkert som så att nikotinet sitter i kroppen ca tre dygn, kanske upp till en vecka. Abstinensen i början är kroppens skrik efter nikotin, därefter skriker kroppen efter vanan att vid vissa tillfällen vilja snusa. Det är då Qvittrandet funkar som bäst. Kommer nog återkomma med några gästinlägg som bloggare längre fram – lycka till med Qvittrandet!

//Christian

Dag 32

Dag 32
31 januari

Äntligen fick jag till det! Den efterlängtade löpturen. Ordentligt påklädd, vattenbälte och qvittdosan; Sedan bar det iväg på en långtur med start från P18 i 6:30 tempo och med avsikt att springa ett två timmars pass. Långlöpning har den effekten på mig att, ifall jag ska försöka beskriva den, så är det en stund av oerhörd närvaro å ena sidan och ett euforiskt tillstånd å andra. Tankar som kommer å passerar, en del funderingar och kreativa bilder som dyker upp. Framförallt en härlig känsla av beröring från sol, vind, regn eller blåst, en värme och njutning när andning och puls är i ett – sådan kan en kärleksförklaring till löpning beskrivas.

Dag 31

Dag 31
Lördag 30 januari

Sovmorgon, härlig frukost och sedvanligt rostat bröd, ägg å engelsk marmelad. Därefter en tur i Visby och sen sopplunch på Fiket. Passade på att betrakta en ny utställning som hänger på väggarna. Eftermiddagen och kvällen tillbringades tillsammans med en god vän på Sudret och vi fick förmånen att dela tankar med varandra, sådana tankar som många gånger gör att tacksamhet och ödmjukhet infinner sig.

Dag 30

Dag 30
Fredag 29 januari

Jobbveckan går mot sitt slut och jag inser att januari är snart till ända. Första månaden på jobbet utan att snusa! Måndag, ny månad, skottår och februari har 29 dagar! En dag i taget å fredag eftermiddag- strax after jobb! Vilken firas med latte och grillad macka!

1

Dag 29
Torsdag 28 januari

29 dagar utan snus. Det är inte dåligt, tänker jag! Tankarna går till 12-stegsbehandling för beroende. Behandlingen brukar vara 29 dagar och fokus ligger på maktlöshet inför drogen samt konsekvenser av beroendet. Det finns hjälp om jag vill ha den. Jag har tagit hjälp av mitt Qvittrande, sen är det som så att det har säkert hjälpt att blogga. Det närmar sig slutet på januari och tiden med bloggningen går mot sitt slut.

Dag 28

Dag 28
Onsdag 27 januari

Vilken helt fantastisk eftermiddag – sol, sol och åter sol, vilket resulterade i en eftermiddagspromenad – där Koltrasten sjöng i örat eller var det en Kaja! Längtan efter löpning där solen värmer kinden gjorde sig påmind och under kvällen fick jag en inbjudan om att springa en långtur under helgen – längs med den gotländska kusten. Behöver i så fall grunda med kolhydrater… passar med hemgjord pizza.

Dag 27

Dag 27
Tisdag 26 januari

27 dagar utan snus, måste faktiskt erkänna att jag är ganska stolt över mig själv. Däremot så har det blivit en hel del tankar kring godis och främst choklad. Detta resulterade i att jag funderade en hel del kring choklad och dess tillverkning i olika former. En kompis från Helsingborg, Martin Persson, startade upp en liten chokladtillverkning och café i egna lokaler på Drottninggatan, praliner i alla dess former och smaker. Veckorna innan jul var jag i gallerian på Väla och kunde inte låta bli att fånga “trucken”.

qvitt

Dag 26
Måndag 25 januari

Ny vecka, slask och vått å en dag närmare våren. Det slog mig på hemvägen från jobbet att mörkret har gett vika för ljuset på promenaden hem från jobbet. För några veckor sedan så var det mörkare på hemvägen. En annan tanke på hemvägen är ifall det blir någon mer skidåkning på VOK i år – oavsett så är jag nöjd, om fler skiddagar så är det bonus. En annan bonus är att sommar eller vinter så funkar latte med kardemumma bulle?

Dag 26

Dag 25
Söndag 24 januari

En härlig helg i slottsmiljö, avslutades på Fotografiska där en porträttutställning av Martin Schoeller går mot sitt slut. Där visades porträtt av allt från politiker till skådisar, närgångna och utlämnande ansiktsuttryck i stora format. En av mina gamla pojkhjältar, märkt av ålder och fortfarande blicken, ja den blicken hänger där. En annan del av utställningen gestaltar de sovande barnen, barn som kommit till Sverige på flykt och som delar sina berättelser.

Vad gäller suget efter snus och den efterlängtade prillan, som brukar infinna sig på kvällen, när samtalen tillsammans med andra konferensgäster och sorlet av ljud och välbefinnande gör sig påmind, överraskade mig! Jag kände inget sug konstaterade jag på hemfärden – QVITTRANDET har fungerat i 25 dagar och det som möjligtvis påverkats är vikten.

Dag 24

Dag 24
Lördag 23 januari

Något nattligt besök av slottsspöket blev det inte denna natt! Om så skulle ske så hängde en bruksanvisning på väggen i en av korridoren.

Dag 23

Dag 23
Fredag 22 januari

Konferens under två dagar på Stjärnholms slott. Snö finns men inga möjligheter till skidåkning….det får gå! Det ska bli trevligt att under några dagar få träffa andra människor från olika delar av landet, ta del av samtal och frågor av existensiell karaktär i fotspåren av slottsspöket Agneta Wrede som vandrar omkring i slottet, enligt kvinnan i receptionen.

Dag 22

Dag 22
Torsdag 21 januari

En ganska vanlig torsdag och har tagit del av väderprognosen inför helgen. Det kommer bli varmare, en härlig tanke om vi varit inne i juni månad. Förhoppningar om mer snö, fantastiska spår i VOK och varm choklad efter ett härligt skidpass, ser ut att avnjutas med största njutning för dom som har möjlighet att tillbringa helgen i VOK-stugan, själv kommer jag tillbringa helgen på Stjärnholm slott – undrar om det finns en slotts katt?!

Dag21

Dag 21
Onsdag 20 januari

Vaknade vid strax efter 06.00 och tittade ut genom fönstret. Det måste ha kommit en 15-20 cm snö tänkte jag, när jag såg hur snön låg som ett fint täcke över balkongräcket. Jag har varit snusfri i tre veckor tänkte jag å klappade mig själv på axeln innan jag satte på morgonradion, gav katterna frukost för att sedan värma på Nespresso-maskinen och förbereda en “Arpeggio”. Därefter begav jag mig till Wisby Strand, för att medverka i Tillväxt Gotlands frukostseminarium om kompetenspåfyllnad och samhällsinsats.

Dag20

Dag 20
Tisdag 19 januari

Slutade lite tidigare på jobbet och var förbi Iforms träningsanläggning. Hade en tanke på att lösa någon form av kort så jag kunde springa lite på löpbandet och kanske pröva maskinerna lite. Måste erkänna att jag inte är så jättemotiverad att hålla på med vikter och maskiner, däremot kan jag tycka om löpbandet och crosstrainer. Fick prisuppgift och får väl fundera på hur jag ska göra……Snart är våren här, tänkte jag på kvällen när flingorna låg som en gardin utanför sovrumsfönstret.

Dag19

Dag 19
Måndag 18 januari

Ny arbetsvecka och ledigheten efter julhelgen som slutade med ett fyrverkerier av nyårslöften, börjar blekna i kanterna. Löften om livsstilsförändringar, mindre socker, sluta röka och snusa, träna mer och äta mindre kolhydrater, ställa bilen och cykla eller gå till jobbet, se mindre på tv, Facebook-förbud, ja listan kan bli lång av löften och förhoppningar om ett 2016. Själv hade jag inga nyårslöften, men en förhoppning om ett 2016 som jag vid slutet av året kan titta tillbaka på och säga, “att jag tog till vara på detta året också”. Kvällen avslutas med glass och Guldbaggegalan.


Dag18

Dag 18
Söndag 17 januari

Det blev en härlig tur i VOK-spåret idag också. Träffade på en kompis som förbereder sig för ev Svensk klassiker, dvs Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vansbrosimningen. Han hade läst om att jag slutat snusat och börjat qvittrat och frågade hur det gick. Jag berättade att det hittills gått bra och att det hjälper med nikotinfria påsar. Jag frågade honom hur det gick med förberedelserna inför Vasaloppet, han berättade att han hittills under dagen åkt 15 varv å hade några kvar – själv så slutade jag efter 5 varv och fick ihop 12,5 km.

Dag17

Dag 17
Lördag 16 januari

Lördag förmiddag och jakten på DN och nybakat bröd. Börjar med grovt bröd från Bullboden och därefter leta DN, på Statoil, ICA Wisborg och sedan tipset om att vid 10-tiden finns DN vid ICA Maxi. Mycket riktigt där fanns den och nu är lördagsförmiddagen fulländad. DN, kaffe, nybakat bröd. Strax iväg för skidåkning på VOK.

qvitt

Dag 16
Fredag 15 januari

Fredag morgon! Vilken fantastisk morgon tänkte jag på väg till jobbet, när jag blickade österut och såg ett gul/rött sken när gryningen visade på att vi går mot ljusare tider. Ja mörkret har alltid gett vika för ljuset. Ser fram emot en After Work, med en Latte och Qvitt på H10!

qvitt

Dag 15
Torsdag 14 januari

Gårdagskvällen tillbringades med någon timme i Solbergabadet. När jag var yngre höll jag på med simning och i perioder på äldre dagar har det infunnit sig en längtan att simma några meter och förnimma känslan av flow och ett härligt glid i vattnet. Kvällen igår, var ett sådant tillfälle! Jag simmade en timme och letade efter känslan av total närvaro och ett härligt glid i vattnet – det infann sig inte, däremot infann sig en träningsvärk i armarna och i magen när jag vaknade på morgonen.

Dag 12

Dag 14
Onsdag 13 januari

Det har gått 14 dagar, två veckor eller ca 336 timmar sedan jag fattade beslutet att börja Qvittra och sluta snusa. Hittills har det gått bra, även om gårdagen var ganska tuff, så fixade jag även den. En ny dag idag.

Det slog mig att min morfar, som var född den 13 januari 1903 och gick bort 1988, var en inbiten snusare. Jag kom ihåg hur hans snusdosa låg under köksvasken i det lilla köket. Jag kom också ihåg hur fascinerad jag var när jag såg honom snusa. Han brukade öppna snusdosan som hade ett metallock, de gula bokstäverna signalerade Ettan! Sedan använda han locket som en skopa och skopade in snus i munnen. Jag såg honom aldrig lägga ut snus utan bara stoppa in och jag minns att jag funderade på vart snuset i munnen tog vägen – svaret fick jag en dag när jag såg honom ta ut sina löständer och lägga dom i ett glas. Dessa bilder kan vara ganska bra att ta fram när suget gör sig påmind.

Dag 14

Dag 13
Tisdag 12 januari

Snart 14 dagar utan snus eller två veckor. Det känns längre och i ärlighetens namn så måste jag faktiskt erkänna att suget av att stoppa in en snus under läppen har idag varit ganska stort! När jag reflekterar över varför jag ska sluta snusa, så märkte jag att jag under dagen inte hittade en enda bra anledning. Det gjorde mig irriterad och jag förstod vad det handlade om – positiva tankar kring beroende är första steget till att jag tar ett återfall. Så dags att använda sig av verktyg som att suget handlar om tankar och vanor. Vanor kan jag bryta och tankar kan jag påverka – så in med en Qvitt under läppen och fatta beslutet att jag skall inte ta en snus idag!

vitt

Dag 12
Måndag 11 januari

Måndag morgon och ny arbetsvecka. Känner att jag har träningsvärk på insidan av vaderna, strax ovanför fotknölarna. Visste inte att jag hade muskler där och att försöket till skating på skidåkningen under gårdagen skulle göra sig till känna.

Lärare och kollegor är åter tillbaka i nästan full styrka på Kompetenscentrum. Samtalen och ljudnivån i kafferummet påminner mig om att julledigheten var behövlig och uppskattad, erfarenheter och upplevelser som delas, samt röster som påminner mig om att, jag har slutat snusat, vilka uttrycks genom hejarop och viss beundran samt råd om hur andra gjort för att sluta med snus eller cigaretter.

semla

Dag 11
Söndag 10 januari

Morgonkaffe, rostat bröd och ägg – frukosten på söndagar är en av veckans höjdpunkter. En annan höjdpunkt brukade vara att grunda med en prilla och läsa DN. Denna söndag blev det inte så, DN läste jag men prillan var jag utan. Jag reflekterade över att jag den senaste veckan gjort en massa olika saker utan att behöva snusa ?. Jag har käkat frukost, läst DN, varit på jobbet, ätit lunch, middag, varit på kafé, tränat, sett på tv…m.m.

Dagen avslutades med en härlig skidtur på VOK och det blev så bra som jag hoppades på. Prövade på skating, gick si å så, men fantastiskt roligt, däremot dansade Pia fram i spåret. Belöningen efter skidåkningen blev varm choklad och årets första semla – så nu har jag även sett avslutningen på Tour de Ski och sen en söndagsstädning utan en snus!

vitt

Dag 10
Lördag 9 januari

Fantastisk morgon och förmiddagspromenad i Visby innerstad – snön ligger så fin och kylan biter i kinderna. Brunch intas på H10, en härlig atmosfär och livet känns magiskt – tankarna går till längtan att få på sig löparskorna och springa en långtur, fortfarande lite för halt att ge sig ut. Däremot så kommer skidåkningen att säkert funka bra under morgondagen, om vädret håller i sig tänker jag, samtidigt som jag äter min grillade macka och latte! Strax ska jag iväg och se på Pia Ingelse utställning på Ridelius.

Dag 9
Fredag 8 januari

Fredag och första arbetsveckan har gått mot sitt slut – nikotinsuget avvärjdes med en stock Qvitt och en blodapelsin till eftermiddagsfikat. Jag kan också konstatera att suget efter sötsaker har ökat och det är helt okej

🙂


Dag 8
Torsdag 7 januari

Träningsvärk efter skidåkning och snusfri i 8 dagar, känns bra! Life is good, tycks lilla Bjärs tänka!

Dag 7
Onsdag 6 januari

Trettondagen började otroligt bra! Strålande sol, fika och mackor, sedan iväg till VOK-stugan. Solen värmde och blåmärket på låret som hade tagit samma färg som qvittdosan och tredubblad storlek, var ett minne blått efter helgens vurpa. Det blev våfflor med sylt, masstart damerna och Charlotte Kalla, vurpor gör även hon. Lägger in dubbla Qvitt, läser innehållsförteckningen, funderar och ler, om det var därför det nästan blev 2 mil. Qvitt innehåller ginseng…


Dag 6
Tisdag 5 januari

Trettondagsafton passerade utan en tanke på Shakespeares förväxlingskomedi – utan istället blev det en fin kväll, med trevligt sällskap, god middag och fina samtal. Detta brukar innebära att suget efter nikotin gör sig påmind men inte denna kväll, vilket kan bero på dels motivation dels Qvitt – vad vet jag?! Kanske en förväxlingskomedi varav jag spelar rollen av narren och aristokraten, Andreas Blek af Nosen… Morgondagen innebär i vilket fall som helst, att det är 7:e dagen utan snus – eller en vecka… är det inte som så att nikotinet då är ur kroppen – och abstinensen mest handlar om tankar?

vitt

Dag 5
Måndag 4 januari

Tillbaka till jobbet på kompetenscentrum Gotland. Den här veckan kommer bli spännande att följa utifrån hur mina rutiner brukade se ut?! Vanligtvis brukade dagen börja med att öppna upp datorn och mailen för att sedan öppna snusdosan och stoppa in en prilla. Just detta brukade skapa en känsla av feelgood! Idag gjorde jag detsamma men med skillnaden att jag körde med min Qvitt och såg till att bunkra upp ordentligt!

dag4

Dag 4
Söndag 3 januari

Ja, det blev en riktig vurpa i VOK-spåret…skidorna korsade varandra och jag vurpade, pladask, huvudstupa och höften la sig ovanpå staven i fallet….förbaskat vad ont det gjorde. Tankarna går till höftledsoperation, eller knäprotes…undrar ifall en sån här vurpa skyndar på dessa operationer….nä nu blev det en riktig tankevurpa – snarare tvärtom. Mer skidor så länge snön finns kvar,  är oerhört imponerad av alla ideella krafter som fixar å ordnar för att jag ska få åka skidor. Gårdagen var riktigt tuff, vad gäller nikotinsuget – det kanske är som så att tredje dagen är värst, följd av grinighet och rastlöshet. Denna dag har både börjat och fortsatt bra. Morgondagen innebär jobb, ska bli intressant å se hur rutinerna och ritualer kring snusandet påverkas av qvittrande.

dag3

Dag 3
Lördag 2 januari

Lördagskväll. En stunds eftertänksamhet och reflektion brukar göra sig påmind så här några dagar in på nya året. Bokslut kring det gamla året och tre dagars snusfrihet – en viss irritation har infunnit sig och 10 km skidåkning i VOK-stugan under kvällen hjälpte till att dämpa det värsta suget å på hemvägen lite smågodis.

dag2

Dag 2
Fredag 1 januari

Dag 2 – Nyårsdagen börjar med en härlig löptur på P18-spåret – solen speglar sig mellan träden och luften är ganska kall. Vanligtvis brukar en längre löptur avslutas med en portionssnus – inte idag! Det blir Nespresso och en Qvitt – “Bjärs”, en kattunge som flyttat in sen några veckor, från Hoas, på lilla Bjärs, tittar nyfiket på dosorna som ligger på bordet – undrar säkert, vart tar de här vägen.

Dag1

Dag 1
Torsdag 31 december

På företagardagen i oktober träffade jag Markus Wahlgren, marknadschef på Gotlandssnus. Jag gick fram till honom i deras monter uppfylld och euforiskt berättade jag för honom; -“Jag har börjat Qvittra!” Markus tittade på mig och frågade; Vad har du? Jo, Jag har börjat Qvittra! Sedan började en lång monolog, om hur jag de senaste 45 åren varit beroende av snus och mina halvdana försök att sluta snusa, med hjälp av allt från English Breakfast Tea, toapapper, pinnar, tygbitar, kottar och stenar som stoppades in under läppen, för att ersätta en känsla av tomrum som uppstått i samband med att jag gjort mina tidigare försök – “Här hade jag hittat det optimala nikotinfria snuset, berättade jag för Markus. Ja, jag gillar verkligen salmiaksmaken, sa jag och höll ett utlägg om liknelsen mot vanligt snus. Glad i hågen och med stolthet och rak rygg gick jag därifrån.

Nu hade det kunnat slutat där, men i mitten på december träffade jag Markus igen. Han undrade hur det gick med mitt Qvittrande? Samtidigt frågade han om jag var intresserad av att skriva lite om hur jag hade upplevt min resa från 45 års snusande till att bli snusfri. Snabbt kom minnesbilden fram över hur jag i mitt euforiska tillstånd på företagardagen, berättat om hur glad, upprymd och stolt jag var över att ha slutat snusa. Efter en ganska lång stund var jag tvungen att berätta, en aning skamsen – “Ja, det hade ju kunnat vara något” – men så sa jag! – lite glidande på svaret. -“Jag har tagit återfall! Jag snusar igen och har gjort sedan mitten på november. Denna gång lyckades jag vara snusfri i nästan tre månader, berättade jag, lite ursäktande. Men det är också som så att jag kombinerar idag vanligt snus med mitt Qvittrande. Så visst funkar det…ibland sa jag.

Markus log och frågade hur jag tänkte framöver. Om jag fortfarande var motiverad att sluta så kunde jag under januari få blogga om hur jag upplevde mitt Qvittrande – Vi skildes åt och jag lovade att återkomma. Strax innan jul hörde jag av mig och sa; Jag är på igen – men jag börjar Qvittra på heltid från och med den 31 december – här ska inte ges några nyårslöften, utan jag håller mig till 12-stegsprogrammet och tar en dag i taget!

Gott Nytt År och på återseende!