Det
Gotländska
sättet
Den
Gotländska
vägen

Grundarna Henrik & Niclas släpper bok om Gotlandssnus resa

Nyheter

A down arrow icon

En affärsresa i snus – Från köket till finrummet

Allt började år 2000 i Henrik Jakobssons kök på Gotland där egna prillor experimenterades fram i ugnen. Nu släpps boken En affärsresa i snus – Från köket till finrummet, som tar med läsaren bakom kulisserna hos företaget Gotlandssnus.

– Nu hoppas vi att vår berättelse ska inspirera någon till att starta eget, säger Henrik.

Läsarna får följa med på allt från motorbåtsförsäljningen som blev företagets startkapital, till att många år senare ro i hamn ett samarbete med snusjätten Swedish Match. Däremellan får man ta del av försäljningsresor till andra sidan jorden där kunder tuggat på prillor i brist på snuserfarenhet och EU-regleringar som försvårat arbetet.

– Det kändes viktigt för oss att inte bara berätta om det som gått bra. Att starta eget är ingen dans på rosor och vi vill inte att det ska framstå som det heller, säger Henrik.

Niclas Johansson, som är medgrundare av Gotlandssnus tillsammans med Henrik, har sällan synts i samband med företaget förrän nu.

– Jag trivs bäst med att hålla mig i bakgrunden, men jag är tacksam för att Lars-Erik Litsfeldt som skrivit boken har fått mig att känna mig trygg att berätta om vår resa utifrån mitt perspektiv, säger Niclas och fortsätter:

– Det är som en Askungen-saga som är svindlande att tänka tillbaka på. När vi började hade vi aldrig kunnat föreställa oss att det skulle bli så stort.

I samband med bokprojektet har det blivit ännu tydligare vad som betyder allra mest för grundarna – att få skapa arbetstillfällen.

– Att se lyckan i ögonen på någon som fått en fast anställning och att vara delaktig i att skapa en trygghet för någon som får möjlighet att köpa ett boende eller en bil – det finns ingenting som slår det, säger Niclas.

Grundarna poängterar att ju fler som startar företag, desto fler arbetstillfällen skapas. Överskottet från bokförsäljningen kommer därför att gå till att stötta företagsamheten på Gotland.

– Om vi kan bidra genom att vara en del av den vågskål som får någon annan att ta det sista klivet till att göra något eget så vill vi göra det. Vi vill visa att det faktiskt går att driva företag på Gotland. Nu hoppas vi att vår berättelse ska inspirera någon till att starta eget, säger Henrik.

Boken går att köpa via denna länk eller där du handlar böcker.

Författare: Lars-Erik Litsfeldt

ISBN: 9789188929587

Språk: Svenska

Förlag: eddy.se ab

Antal sidor: 208